Kweekschool voor de Zeevaart

Offshore Survey
Seateam bv

Het plaatje toont de door Hitec samen met het Noorse Seateam Technology ASA ontwikkelde Stealth 3000 ROV.

Seateam bv was een van oorsprong Nederlands bedrijf dat meer dan 15 jaar actief is geweest in de offshore sector. De werkzaamheden bestonden vooral uit hydrografisch onderzoek, waarvoor het bedrijf beschikte over een aantal onderzoekvaartuigen. Er waren ook vestigingen in Engeland en Noorwegen.

Later is een R&D afdeling opgestart waar zowel eigen software als hardware werd ontwikkeld. Zo werd o.a. het SeaPack hydrografisch software-pakket uitgebracht. 


Bij Seateam bv in Den Helder ging ik begin 1998 eigenlijk verder met een functie die ik ook bij Intersite al had gehad. Op m'n visitekaartje stond Commercial Project Manager. Het belangrijkste deel van het werk bestond uit het opstellen van offertes voor offshore surveywerk, vooral voor de olie- en gassector. De tender documenten van de klanten waren vaak zeer uitgebreid. Al heel snel werd toen Seateam verkocht aan het Noorse bedrijf DSND (Det Søndenfjelds-Norske Dampskibsselskab) en kwam te vallen onder DSND Subsea Ltd in Aberdeen. De overname leidde tot twee ingrijpende reorganisaties waarbij het grootste deel van de Nederlandse kantoororganisatie verdween. Het restant in Nederland bestond uit twee zusterbedrijven: Seateam Subsea Support bv (de Seateam rederij) en Seateam bv, dat slechts nog de R&D afdeling omvatte. Beide bedrijfsdelen verhuisden naar Landsmeer en ik werd eind 1999 aangesteld als hoofd van de R&D afdeling.

Uiteindelijk sloot DSND per 1 november 2000 ook de kantoororganisatie in Landsmeer en was ik na 2 dienstjaren bij Seateam opnieuw werkloos. Ik had genoeg van al die kort opeenvolgende reorganisaties in de offshore industrie en ging in 2001 weer in dienst bij Defensie, nu niet als militair maar als burger bij de Directie Economisch Beheer van de Koninklijke Marine (DEBKM). Ook daar bleek later echter sprake van de ene reorganisatie na de andere...

Fusies en samenwerkingsverbanden tussen de grote offshore constructiebedrijven waren rond de eeuwwisseling blijkbaar noodzakelijk. Subsea 7 Inc. was na een lange periode het resultaat van een aantal fusies tussen DSND Offshore AS, Halliburton Subsea, Subsea Offshore and Rockwater. Rockwater and SubSea fuseerden in 1999 tot Halliburton Subsea, waarna in 2002 een samenwerkingsverband ontstond met DSND. Dit samenwerkingsverband had de naam Subsea 7 Inc. Halliburton verliet de joint venture in 2004. In 2011 fuseerden Acergy SA (voorheen Stolt-Nielsen) en Subsea 7 Inc. Deze combinatie ging verder onder de naam Subsea 7. De historische tijdlijn van al deze bedrijven vind je hier.

In Nederland zijn de uit mijn hydrografische tijd meest bekende offshore survey bedrijven bijna allemaal verdwenen: Intersite Surveys, NeSA en Seateam bestaan niet meer. Alleen binnen Fugro heeft de offshore survey poot overleefd en is die zelfs zeer sterk gegroeid door een aantal overnames, waarvan die van Thales Geosolutions in 2003 de grootste was. Er zijn tegenwoordig wel veel kleine hydrografische bedrijven die op de binnenwateren werken.

Nothing is permanent but change...


3D-afbeelding van multibeam echolood opname van zeebodem (afbeelding International Hydrographic Organization, IHO)

Woordmerk van Seateam

Het woordmerk van Seateam en het logo van DSND

fotogebruik
laatst bijgewerkt op 13 november 2024

© Copyright 2021-2024 Frans Bönig

contact    |    privacy