ss Bengalen van Nedlloyd

Koopvaardij 
Koninklijke Nedlloyd

Na het behalen van het BS-diploma aan de Kweekschool voor de Zeevaart ging ik varen bij de Koninklijke Nedlloyd, destijds de grootste Nederlandse maatschappij. Nedlloyd was het resultaat van opeenvolgende samenwerkingsverbanden en fusies tussen verscheidene Nederlandse scheepvaartmaatschappijen. Mijn eerste reis voor de Nedlloyd, naar het Verre Oosten, maakte ik vanaf 25 juli 1972 met het ss Bengalen. Dit was een reis van ruim 4 maanden. Bij Kaapstad werd het schip begeleid door een albatros en twee jan-van-genten. Kapitein Van Ouwerkerk vierde op de Indische Oceaan zijn 25-jarig dienstjubileum. Er was in september een griepepidemie aan boord die een deel van de officieren uitschakelde. De havens die het schip aandeed waren Singapore, Bangkok, Belawan, Port Klang, Penang, Hong Kong, Casablanca, Genua, Livorno, Napels, Marseille, Barcelona, Hamburg, Bremen, Antwerpen en Rotterdam. In Hamburg kocht ik een nautische 7x50 Steiner verrekijker.

De foto's hieronder tonen o.a. de andere Nedlloyd schepen waarop ik heb gevaren. De website van de maritiem historische databank toont specificaties van de schepen. Mijn vaarroutes zijn bij benadering weergegeven op een separate pagina.

Full-Width Gallery

ms Zonnekerk van Koninklijke Nedlloyd
ms Zonnekerk
Vanaf 22 december 1972 een reis van ruim 4 maanden naar Pakistan en India, waarbij de havens van Karachi, Bombay, Colombo, Madras, Calcutta, Chittagong, Chalna en Le Havre werden aangedaan. De gezagvoerder was kapitein A. Kamsteeg.
ms Steenkerk van Koninklijke Nedlloyd
ms Steenkerk
Vanaf 22 juni 1973 een kustreis van 2 weken in Europa, met havens: Rotterdam, Bremen, Hamburg, Antwerpen en nogmaals Rotterdam (foto W. Fricke).
ms Nedlloyd Nile van Koninklijke Nedlloyd
ms Nedlloyd Nile (a)
Vanaf 6 augustus 1974 een reis van 2,5 maand naar West Afrika, met havens Duinkerken, Rouen, Le Havre, Dakar, Abidjan, Cotonou, Port Gentil, Pointe Noir, Doula, Takoradi, Lower Buchanan, Dakar, Setubal en Bordeaux. In Bordeaux werd ik afgelost gedurende de Europese kustreis.
ms Nedlloyd Nile van Koninklijke Nedlloyd
ms Nedlloyd Nile (b)
Vanaf 30 oktober 1974 een tweede reis van ongeveer anderhalve maand naar West Afrika, met havens Le Havre, Bordeaux, Dakar, Abidjan, Douala, Cameroun, Abidjan, Dakar, Nantes en Le Havre.

Afrikaans-Malinees geörienteerde muziek van Fatoumata Diawara
Let op: SoundCloud plaatst cookies.


Ik begon bij de Nedlloyd in 1972 als stuurmansleerling. Na het behalen van mijn derde rang werd ik vierde stuurman, en in 1975 werd ik bevorderd tot derde stuurman. 

Het wachtsysteem op de grote handelsvaart tijdens oceaanoversteken was 4 uur op en 8 uur af. Daarnaast was er overwerk, bijvoorbeeld voor het onderhoud van reddingsloepen en brandbestrijdingsmiddelen of het bijwerken van zeekaarten. Tijdens kustreizen waarbij in korte tijd veel havens werden aangedaan, waren de werktijden meestal veel langer.

Tijdens de oversteken bestond de belangrijkste plaatsbepalingsmethode uit het meten met een sextant van de hoogte (als hoek) van hemellichamen boven de horizon, het bepalen van de exacte UTC-tijd van die sextantmetingen en het daaruit berekenen van het astronomisch bestek. De nauwkeurigheid daarvan was op z'n best 2 zeemijl (3.704 meter). Soms kon de radiorichtingzoeker worden gebruikt om posities te bepalen. Voor kustnavigatie was in veel gebieden het gebruik van het Decca hyperbolisch navigatiesysteem mogelijk, konden posities worden bepaald uit radarpeilingen en/of -afstanden, of visueel door zichtpeilingen van landkenmerken met behulp van repeaters van het gyrokompas en peiltoestellen. De Navstar-GPS, GLONASS, Beidou en Gallileo satellietnavigatiesystemen bestonden nog niet, en dat gold ook voor de elektronische zeekaart en het AIS (Automatic Identification System).

Sinds 1958 was wel al het Transit Navy Navigation Satellite System (NNSS) in ontwikkeling. Het was operationeel in 1964 en kwam commercieel beschikbaar in 1967. De verspreiding daarvan was initieel klein, maar nam sterk toe met het beschikbaar komen van de Magnavox MX-1102 ontvanger in 1976. Met invoer van koers en vaart berekende deze ontvanger continu de gispositie tussen de van het Transit systeem verkregen scheepsposities (afhankelijk van de breedte elke 30 tot 240 minuten een fix). De nauwkeurigheid daarvan op een varend schip was bij benadering 0,5 zeemijl (926 meter) voor een single channel systeem en 0,25 zeemijl (463 meter) voor een dual channel systeem. Geen enkel schip van de Nedlloyd waarop ik gevaren heb was destijds al met een Transit-ontvanger uitgerust (de aanschafkosten van een single channel ontvanger waren dan ook hoog, ongeveer $ 30.000).

Voor communicatie over korte afstand waren VHF-radio's beschikbaar (en voor de zeer korte afstand ook de seinlamp en seinvlaggen). Voor de lange(re) afstand waren er HF- en MF-radio's waarover via kuststations, zoals Scheveningen Radio, door radio-officieren met morseseinen werd gecommuniceerd. Inmarsat als satellietcommunicatiesysteem bestond nog niet. Het GMDSS (Global Maritiem Distress and Safety System), computers, mobiele telefoons en applicaties zoals WhatsApp waren zaken waar je je toen nog geen voorstelling van kon maken.

In havens hielden de stuurlieden toezicht op het laden en lossen. In de periode dat ik als stuurman voer, bestond de lading nog grotendeels uit stukgoed, het gebruik van containers was nog in opkomst. Het laden ging volgens een ladingplan, dat was opgesteld door de eerste stuurman. Ik ben vele malen de relatief gevaarlijke ruimladders af- en opgeklommen om de tussendekken, het onderruim of de dieptanks van de schepen te bereiken.

Op het ss Bengalen maakte ik mee dat een aftakking van de hoofdstoomleiding scheurde en zeer hete, hogedruk stoom de machinekamer in spoot. Een ernstig ongeluk waarbij een van de werktuigkundigen, die op 2 meter afstand van de scheur stond, net niet door de directe stoomstraal werd geraakt. Het schip heeft toen vier uren op zee gedreven om een reparatie te kunnen uitvoeren. Ergens onderweg hadden door storm ankersjorringen het begeven, waardoor de ankerketting was uitgelopen. Ook dat resulteerde in enkele drijfuren.

Op het ms Schelde Lloyd in de Perzische Golf (met overdag temperaturen in de schaduw boven de 40 graden Celsius) heb ik een nacht of enkele nachten, dat herinner ik me niet meer, aan dek geslapen omdat het airco-systeem kapot was. Voor de passage door het Suez-kanaal kregen we 100% extra betaald i.v.m. de nog geldende oorlogstoeslag. De sparks (radio-officier) die een reis eerder aan boord was (over hetzelfde traject als ik vlak daarvoor met de Seine Lloyd had gevolgd), heeft daarvan op zijn website een uitgebreid verslag gemaakt. Een filmpje op YouTube toont beelden van de toenmalige opleiding tot, en het werk van een radio-officier.

De vaar/verlof-verhouding was in principe 3 op 1, dus 3 maanden varen en dan 1 maand verlof. Meestal werd het iets langer dan die 3 maanden varen ...

Tijdens mijn studieverlof voor de tweede rang heb ik besloten om als vrijwilliger naar de Koninklijke Marine te gaan. De arbeidsverhouding met Nedlloyd liep door tot 14 september 1977.

Een Wikipedia-pagina beschrijft de geschiedenis van de Nedlloyd-organisatie.

Enkele scheepsfoto's die op deze en de KHL pagina's zijn te zien, zijn afkomstig van een Flickr album van Ruud Harteveld.

Ted Polet maakte tijdens zijn stuurmansjaren een aantal filmpjes vanaf Nedlloyd schepen (o.a. vanaf de Nedlloyd Nile tijdens een West Afrika reis), ongeveer in dezelfde periode als mijn tijd bij de Nedlloyd. Jaren later was Ted een burgercollega van mij bij Defensie.


Full-Width Gallery

ms Seine Loyd van Koninklijke Nedlloyd
ms Seine Lloyd
Vanaf 2 januari 1975 een reis van 4 maanden naar het Verre Oosten, met havens Port Klang, Singapore, Hong Kong, Bangkok, Penang, Casablanca, Marseille, Genua en Barcelona.
In oktober 1980 ontstond bij een aanvaring zware schade aan de boeg, met als gevolg dat het schip 2 jaar later is gesloopt.
me Schelde Lloyd van Koninklijke Nedlloyd
ms Schelde Loyd
Vanaf 17 juni 1975 een reis van 5 maanden: eerst naar de Perzische Golf, daarna een oversteek naar de VS, met havens Londen, Dubai, Bahrein, Damman, Doha, Muscat, Kuwait, Vera Cruz, Beaumont, New Orleans, Newport News en New York. Vanaf New York vloog ik terug naar Nederland. (foto P. Foxley)
Freiberger sextant
Freiberger sextant
Voor het bepalen van de meest waarschijnlijke positie d.m.v. zons- en stersbestekken, met een nauwkeurigheid van op z'n best 2 zeemijl (3.704 meter).
Petembleem Koninklijke Nedlloyd
Nedlloyd petembleem
Decca Mk.21 ontvanger

Decca Navigator Mk21 navigatieontvanger
In 1969 geïntroduceerde ontvanger voor het Decca hyperbolisch navigatiesysteem. De nauwkeurigheid was, afhankelijk van meettijdstip en afstand tot zendstations, tussen 0,1 en 5 zeemijl. Het zenderbereik was ongeveer 400 zeemijl overdag en 200-250 zeemijl 's-nachts.

Algemeen plan ms Seine Lloyd

Algemeen plan van het ms Seine Lloyd

ms Steenkerk van Koninklijke Nedlloyd

Foto van de Steenkerk in hoge resolutie (foto W. Fricke)

ms Schelde Lloyd van Koninklijke Nedlloyd

Foto van de Schelde Lloyd in hoge resolutie (foto P. Foxley)

West-Afrika-lijn van VNS

Oud affiche van de Holland West-Afrika lijn van de VNS

Oost-Afrika-lijn van VNS

Oud affiche van de Holland Oost-Afrika lijn van de VNS

Perzische Golf-lijn van VNS

Oud affiche van de Holland-Perzische Golf lijn van de VNS

Emblemen Nedlloyd, VNS, KRL en SMN

Enkele logo's van de Koninklijke Nedlloyd en haar directe voorgangers

fotogebruik
laatst bijgewerkt op 13 november 2024

© Copyright 2021-2024 Frans Bönig

contact    |    privacy