Duurzaamheid

... in de hoop dat we met z'n allen nog op tijd zijn om de grootste ellende te voorkomen ...


Bij de oplevering van mijn woning eind 2003 had deze een voorlopig energielabel B. De Rc-isolatiewaardes van vloer, buitenmuren en dak bedroegen ongeveer 4 en alle vensters waren voorzien van HR++ glas. Ook was een zonneboiler aanwezig. Dit alles is begin 2023 nog steeds zo.

In juli 2019, tijdens mijn eerste pensioenjaar, liet ik negen SunPower zonnepanelen met SolarEdge optimizers en een SolarEdge omvormer installeren, een systeem van totaal 3.510 Wattpiek. Na mijn aanvraag voor een definitief energielabel is label A vastgesteld (conform de oude systematiek van NEN 7120).

Mijn oude combi-ketel gaf het in mei 2021 op en ik moest deze daarom, iets vroeger dan gehoopt, vervangen. Hoewel ik me al enige tijd verdiept had in warmtepompwetenswaardigheden, meende ik dat ik op dat moment nog onvoldoende kennis vergaard had om een aankoopbeslissing voor een warmtepomp te kunnen nemen. De oude Agpo combi-ketel is daarom initieel 1 op 1 vervangen door een nieuwe Intergas Xtreme 30.

Uiteindelijk is - na een jaar lang wachten i.v.m. leveringsproblemen - in november 2022 bij mij thuis een Remeha Elga Ace 4kW warmtepomp geïnstalleerd, zodat daar nu een hybride CV-systeem beschikbaar is. Het instellen van de parameters van de Elga Ace (zodanig dat deze kan functioneren op een wijze die past bij de eigenschappen van de woning en de wensen van de gebruiker) bleek - en blijkt steeds opnieuw - erg lastig te zijn. Fabrikant Remeha, en waarschijnlijk bijna alle installateurs, laten zich hierbij niet van hun beste kant zien. De keuze voor het Elga Ace systeem heb ik gebaseerd op de volgende eigenschappen ervan: de geringe fysieke grootte van het binnendeel, geen noodzaak tot grotere verbouwingen, het is een min of meer 'bewezen' systeem en de kosten ervan zijn relatief beperkt. Misschien had ik ook voor een volledige elektrische warmtepomp kunnen kiezen, maar ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat dit past bij de eigenschappen van mijn woning. Slechts een volledige warmteverliesberekening zou daar meer duidelijkheid over kunnen scheppen (waarom worden die nooit overhandigd bij de oplevering van nieuwbouwhuizen?). Bovendien zou mijn recent geïnstalleerde combi-ketel weer verwijderd moeten worden, en dat zou kapitaalvernietiging zijn.

Op zoek naar kennis over warmtepompen? Zelf beschouw ik de door enkele installateurs gemaakte website Warmtepomp-tips.nl als een betrouwbare bron met veel informatie, evenals de door enkele gebruikers geproduceerde website Klimaatproductenkiezen.eu.

Hieronder staan enkele afbeeldingen met betrekking tot mijn geringe bijdrage aan meer duurzaamheid in de wereld. Analyses van het functioneren van de systemen kan ik uitvoeren met behulp van mijn CEMM Basic energiemanagementsysteempje, twee kWh-meters en Excel.


Duurzamer energiesystemen

Hybride warmtepomp

Hybride CV-systeem met Elga Ace 4kW warmtepomp
Mijn CV-afgiftesysteem is niet berekend als LT-systeem dat met lage aanvoertemperaturen kan werken. In het jaar 2023 zal duidelijk worden hoe het hybride systeem in de praktijk bij mij thuis functioneert.

Zonnepanelen

SunPower zonnepanelen
Negen panelen van totaal 3,51 kWp, met optimizers en aangesloten op een SolarEdge omvormer. Het systeem brengt meer op dan ik vooraf had berekend en verwacht. (eigen foto)


Gedurende het winterseizoen 2022-2023 hield ik maandelijks een gedetailleerd overzicht bij van het gedrag van de warmtepomp in mijn woning. Als voorbeeld vind je in dit pdf-document het overzicht over maart 2023.


Voorbeelden van analysegrafieken van mijn energieverbruik

Analyse warmtepomp

Gedrag en verbruik van warmtepomp, gasverbruik en opbrengst zonnepanelen op 20-12-2022
Sinds de installatie van de warmtepomp en een tweede kWh-meter analyseer ik ook het gedrag en het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp, en de vermindering van het gasverbruik.  

Analyse elektra- en gasverbruik

Opbrengst van zonnepanelensysteem en elektriciteitsverbruik
Sinds de installatie van zonnepanelen, het CEMM Basic energiemanagementsysteempje en een kWh-meter, analyseer ik maandelijks mijn gas- en elektriciteitsverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen.

Analyse gasverbruik na warmtepomp

Winterseizoen 2022-2023: gasverbruik en graaddagen 

Analyse elektra- en gasverbruik na warmtepomp

Winterseizoen 2022-2023: elektriciteits- en gasverbruik

Opbrengst zonnepanelen en verbruik warmtepomp

Opbrengst zonnepanelen en verbruik warmtepomp, 2022 t/m kwartaal 1 2023
Ik ben benieuwd in hoeverre de opbrengst van mijn zonnepanelen op jaarbasis het extra elektriciteitsverbuik van de warmtepomp kan dekken.

Gasverbruik kwartaal 1 van 2020 t/m 2023

Gasverbruik en graaddagen, kwartaal 1 van 2020 t/m 2023
T.o.v. de 3 voorgaande jaren was in Q1 2023 de gasbesparing tussen 84% en 88%. Als ik ook met graaddagen reken, was dat tussen 86% en 88%. Het is afwachten wat de gasbesparing op jaarbasis zal zijn.


Inmiddels is het eerste, volledige kalendergebruiksjaar (2023) verstreken. Mijn uitgebreide rapportage over het functioneren van mijn Elga Ace 4kW in deze periode kun je in dit pdf-document bekijken. Ik heb geconcludeerd dat mijn gasverbruik met ongeveer 86% verminderd is!

Voor stook- én vertragingslijnen van de Elga Ace heb ik in januari 2024 een Excel spreadsheet gemaakt (op 7 april 2024 vervangen door een aangepaste versie 4) waarmee deze lijnen makkelijk gevisualiseerd kunnen worden, inclusief eventuele persoonlijke instellingen daarvan, en inclusief de grafische voorstellingen van de parameters CP000, AP063, HP000, HP051 en een eventuele offset-lijn als gevolg van de Ruimtecorrectie (CP240). Een tweede spreadsheet toont een maandgrafiek met het energieverbruik voor ruimteverwarming per dag (gas en elektra), en ook de gemiddelde dagelijkse temperatuurs- en relatieve vochtigheidswaarden. Je kunt beide spreadsheets voor eigen gebruik downloaden. De eerstgenoemde is beschermd met wachtwoorden, de tweede is ook beschermd, maar zonder wachtwoorden.


fotogebruik
laatst bijgewerkt op 15 september 2024

© Copyright 2021-2024 Frans Bönig

contact    |    privacy