Audio thuis

Vanaf het begin van de jaren zestig luister ik thuis naar muziek. In chronologische volgorde staan hieronder enkele afbeeldingen van tuner/versterker-combinaties die ik heb gebruikt of nog steeds gebruik. Ook van de laatste twee bronsystemen die ik heb aangeschaft en van mijn platenspeler zijn afbeeldingen opgenomen. Voor de twee audiosystemen waarmee ik nu nog steeds muziek beluister, bleken twee Chromecast Audio apparaatjes ideale toevoegingen te zijn.
Zie ook de voorgaande pagina: Muziek voor onderweg.

Full-Width Gallery

Hallicrafters Echophone EC-1B radio
Hallicrafters Echophone EC-1B radio
(1945)
Deze Amerikaanse radio is kort na WO2 gekocht door mijn moeder, óf in Duitsland (toen zij in Peine bij No.2 District Censorship Station werkte voor de postcensuur van de Britten en in Bad Arolsen voor de UNRRA), óf in Frankrijk of Zwitserland (toen zij voor UNRRA/IRO in Parijs en Genève werkte).

Ik kreeg deze radio met ingebouwde luidspreker begin zestiger jaren, toen ik ongeveer 11 jaar oud was. Ik heb er lang plezier van gehad. Voor muziek was de audiokwaliteit naar de huidige normen uiteraard abominabel. Enkele jaren later kreeg ik een simpele Philips bandrecorder, een EL3552.
Pioneer SX-990 stereo receiver
Pioneer SX-990 stereo receiver
(1972)
Deze prachtige 2x 28 Watt continu stereo receiver kocht ik in de Heuvelstraat in Tilburg toen ik logeerde bij mijn toenmalige vriendin Pat. Voor die tijd had het apparaat goede specificaties. De vervorming was minder dan 0,5% en het frequentiebereik 10-100.000 Herz ;-).

Thuis waren er elektrostatische Janszen Z-400 luidsprekers en een Dual 1218 of 1219 platenspeler (dat  weet ik niet zeker meer) op aangesloten. Ik gebruikte er een Wharfedale Isodynamic hoofdtelefoon bij. Ook dit systeem heb ik zo'n 10 jaar gebruikt en van de aankoop ervan heb ik nooit spijt gehad.
Philips 22AHx09 mini hifi-set
Philips 22AHx09 mini hifi-set
(1982)
Deze kwalitatief zeer hoogwaardige mini-set van Philips kocht ik als voordelige aanbieding in 1982 voor DFL 1.500 in Alkmaar. Het is een wonder hoe Philips erin geslaagd was zoveel electronica in kleine behuizingen te installeren (breedte is 26 cm). Het continu versterkervermogen is 2x 55 Watt bij 8 Ohm, de vervorming 0,05%. In 1986 kocht ik er een HD 540 Reference hoofdtelefoon van Sennheiser bij, en in 1987 een compacte Sony D-700 CD-speler, die paste er mooi bovenop. 

De condensators in de voorversterker en cassetterecorder zijn in 2017 vervangen, evenals de rubber aandrijfbanden van de cassetterecorder (door Thomas Baur van MFBfreaks en De Bandjesfabriek). Ik gebruik dit systeem 40 jaar na aankoop nog steeds, nu in m'n werkkamer. Er zijn sinds 2017 Dali Zensor 1 boekenplank-luidsprekers op aangesloten. Jammer is dat Ziggo geen analoog FM-signaal meer doorgeeft.

De set is nu zo geïnstalleerd dat mijn eerste NAD 5000 CD-speler, de Sony D-700 CD-speler of een Chromecast Audio er eenvoudig op aangesloten kunnen worden. Het laatst genoemde apparaatje maakt dat deze hifi-set nog steeds volledig bij de tijd is. En de geluidskwaliteit is ook nu nog uitstekend, zowel via de Dali Zensor luidsprekers als via de Sennheiser HD 540 hoofdtelefoon.
NAD 7600 stereo receiver
NAD 7600 stereo receiver
(1989)
Deze monster tuner/versterker, destijds het topmodel uit de Monitor Series van NAD, was het derde systeem dat ik zelf aanschafte (in 1989 bij RAF in Amsterdam, op de locatie waar in 2022 HiFi Klubben is gevestigd). Ook dit was - door overjarigheid - een voordelige aanbieding (de catalogusprijs was ongeveer DFL 4.000). De versterkervervorming was minder dan 0,04%, en het continu vermogen 2x 150 Watt bij 8 Ohm. De tunervervorming was minder dan 0,07%.

Op het loodzware, 16 kg wegende apparaat waren initieel nog de Janszen Z400 luidsprekers aangesloten.

Een nieuwe Dual CS 5000 platenspeler completeerde in 1989 het systeem. Deze draaitafel, gekocht bij Ypma in Alkmaar, is ook nu nog in prima staat. Jaren geleden moest intern eenmaal een draadje opnieuw vast gesoldeerd worden en zijn een condensator en de aandrijfriem vervangen. Het apparaat heeft een Ortofon OMB 20 MM-element (waarvan de naald tot nu toe eenmaal vervangen is), en wordt door mij nog steeds gebruikt. Een afbeelding van deze platenspeler staat onderaan op deze pagina.

Later sloot ik op de receiver ook een NAD 5000 CD-speler aan en verving ik de Janszen boxen door Driade luidsprekers. In 2011, de receiver was toen evenals de CD-speler al 22 jaar in gebruik, voegde ik een NAD C 446 mediaspeler toe aan het systeem.

Na aankoop in 2012 van een NAD C 390DD versterker en een NAD C 546 CD-speler verkocht ik dit monster, en wat later ook de Driade luidsprekers. Wat toen opviel was dat de digitalisering ertoe geleid had dat er steeds minder knoppen en lampjes op de frontpanelen van audioapparaten geïnstalleerd werden. Sinds 2022 is er een uitzondering ;-). 

Aanvullende audiowetenswaardigheden

Via onderstaande koppelingen kun je nog wat leuke informatie vinden:
1. Informatie over zin en onzin in high-end hifi, de website van Jan Breemer (in 2024 niet meer online);
2. Fouten en fabels in de audiowereld, op The Paradox website;
3. Audioapparatuur en Audiotechniek, op de website van Opus Klassiek;
4. Audiotechniek, op de website Musicalifeiten van Jan de Kruijff (overleden in april 2022);
5. Testing audiophile claims and myths, op de website van Head-Fi;
6. Audiotests, op de website van AudioCheck;
7. Slechte DAB+ ontvangst in huis, even knutselen dan, op de website van DABtuners.

Full-Width Gallery

NAD C 390DD digitale versterker
NAD C 390DD digitale versterker
(2012)
Deze geïntegreerde digitale versterker kocht ik in 2012 bij HOBO hifi in Alkmaar en is 10 jaar later nog steeds het middelpunt van mijn huidige audiosysteem. Het vermogen is 2x 150 Watt continu bij 4 en 8 Ohm, de vervorming minder dan 0,005%.

Ik heb er een inschuif phono-voorversterkermodule aan toegevoegd om de Dual CS 5000 platenspeler te kunnen aansluiten. Ongeveer in 2013 zijn als vervanging van de Driade boxen Dynaudio Focus 260 luidsprekers aangesloten, ook een kleine harde schijf, en later nog een Chromecast Audio. Er kan ook een USB-geheugenstaafje op worden aangesloten. Nadelen zijn dat er geen hoofdtelefoonaansluiting is ingebouwd en dat de ingebouwde Room EQ functionaliteit (om staande golven in de luisterruimte te voorkomen) hopeloos onwerkbaar is.
NAD C 446 digitale media-speler en NAD C 546BEE CD-speler
NAD C 446 digitale media-speler en NAD C 546BEE CD-speler
(2011 en 2012)
Deze twee bronapparaten zijn in mijn huiskamer vast verbonden met de NAD C 390DD, evenals de Dual CS 5000 platenspeler (die in 2022 al 33 jaar in gebruik is).

De C 446 media-speler had redelijke, maar zeker geen uitmuntende recensies. Ik ben er echter zeer tevreden mee. Het is een veelzijdig bronapparaat met AM, FM en DAB+ tuners, Internet radio en Universal Plug & Play (UPnP, Client & Receiver). Er kan een USB-geheugenstaafje op aangesloten worden, evenals op de C 546 CD-speler. Ook Last.FM wordt ondersteund, dit gebruik ik echter niet. Internet radio, DAB+ radio (en tot voor kort FM radio) gebruik ik het meest.

De C 446 media-speler kan bedraad én via wifi verbinding maken met internet.
Dual CS 5000 platenspeler

Dual CS 5000 platenspeler
(1989)
Deze platenspeler met kwartsgestuurde riemaandrijving en een subchassis - ik kocht in 1989 de zwarte versie ervan bij Ypma in Alkmaar - is een van de best presterende types die onder het Dual-merk ooit gemaakt zijn. De Wow & Flutter waarde (zweving) is ± 0,025% (DIN) / ± 0,015% (WRMS), de rumble waarde (motordreun) 56 dB (ongewogen) / 80 dB (gewogen) en de naalddruk 1,25 gram. Sinds 2020, na een aantal opeenvolgende overnames van (delen) van het oorspronkelijke Dual van de gebroeders Steidinger (dat na 86 jaar in 1993 ophield te bestaan), is de merknaam verbonden aan een nieuw bedrijf dat platenspelers ontwerpt in Duitsland en laat produceren in China. Vlak daarvoor werden nog door twee verschillende productiebedrijven platenspelers onder de Dual-naam op de markt gebracht. Een daarvan (DGC) transformeerde naar het hiervoor genoemde nieuwe Dual. Het tweede (Alfred Fehrenbacher) produceert nu in Duitsland de door hen laatst ontworpen Dual CS-serie platenspelers als F- en M-series onder de merknaam Rekkord. Dit nadat Fehrenbacher een samenwerking is aangegaan met het moederbedrijf van Pro-Ject Audio Systems, en nu ook voor Pro-Ject de Automat-serie platenspelers en voor Tone Factory een minimalistische platenspeler maakt. Fehrenbacher produceerde al eerder ook platenspelers voor Thorens en Marantz. Het vroeger aan Dual gerelateerde Perpetuum Ebner is sinds 2015 als merk ook weer in de handel.

fotogebruik
laatst bijgewerkt op 15 september 2024

© Copyright 2021-2024 Frans Bönig

contact    |    privacy